woensdag 2 december 2015

FEELFOOD was een feest

FEELFOOD is geweest en wat een feest was deze dag! Bewoners hebben gesmuld van heerlijk eten en genoten van mooie voorstellingen en initiatieven voor en door Tilburg Noord. Monique Zijp, artistiek leider van EELT Theatercollectief en de vrouw achter dit FEELFOOD festival vertelt over haar bevindingen en een mogelijke toekomst voor FEELFOOD.


Trots

Monique begint te vertellen en zegt dat er zoveel te benoemen is over deze mooie dag: “De evaluatie is net geweest en we hebben een paar dingen terug gekregen. Ik vind het vooral heel belangrijk te benoemen dat mensen trots zijn. Dat er dit soort activiteiten georganiseerd kunnen worden in heel Noord, sommigen hadden dat niet voor mogelijk gehouden . Dan hebben we het over alle acts die in heel de wijk plaats hebben gevonden. De activiteiten zijn bewust niet alleen bij MFA de Symfonie (een van onze werkplaatsen) georganiseerd, maar door heel Noord geweest zodat Noord ook een karakter krijgt. Dat is heel goed gelukt! Er is voldoende publiek geweest, variĆ«rend van 40 tot 90 mensen ondanks het weer of de locatie waar men normaal gesproken niet zou komen, zoals de Mascagni garageboxen. Mensen zijn in hun eigen wijk heel warm en gastvrij ontvangen en hebben gezien wat andere wijkbewoners, of zij zelf, kunnen wegzetten. Het is heel leuk te horen dat het zelfbeeld van de wijk positiever is geworden. Kijk eens wat er allemaal mogelijk is in je wijk! Ik hoop dat mensen niet alleen nu, maar over 5 jaar nog steeds zullen zeggen dat ze trots zijn op wat er die dag in hun wijk gebeurd is”

De wijk als werkplaats

Om deze dag te kunnen organiseren heeft Monique met haar achterban ervoor gekozen te werken in de wijk. “Wij als organisatie wonen hier allemaal niet dus zijn eigenlijk niet bekend in deze wijk. Hebben daarom gekozen om in de wijk te werken. De Symfonie, de bibliotheek en de scholen in de buurt zijn bijvoorbeeld plekken geweest waar wij ons gezicht hebben laten zien en zo ook mensen hebben leren kennen.   Ook zijn we naar activiteiten in de wijk geweest om feeling met de wijk te krijgen, het gevoel van Noord te ervaren en een praatje te maken met mensen die hier wonen. Zo konden we zelf een beeld te vormen over de wijk, open, onbevooroordeeld en eerlijk, zodat de acts goed aan kunnen sluiten bij de bew
oners van de wijk en we oprechte connecties kunnen maken. Zo zijn we op allerlei plekken geweest die bruisen. Hotspots als bijvoorbeeld de Symfonie, de bibliotheek, het Wagnerplein of de Vlashof laten zien dat mensen elkaar ontmoeten, een praatje maken met elkaar, er interactie is tussen allerlei groepen. Heel fascinerend. Dat is het mooie van zo’n kunstproject en voor ons als makers, je biedt een platform waarbij je de dingen die al bestaan in de wijk een klein duwtje geeft. Dat het niet gewoon, maar bijzonder is wat hier in de wijk gebeurd! Wat er al is, die interactie, die contacten, zijn de motor voor nog meer moois! We hebben hier kunst aan toegevoegd en dat viel in hele vruchtbare bodem. Dat is de kracht waarmee wij kunnen maken. Ik denk dat we dat ook achterlaten, we hebben een kracht aangeboord. Er zijn mensen die zelfverzekerder zijn, in hun kracht staan en ook als wij weg zijn kunnen zij deze kracht voortzetten. Er zijn zoveel nieuwe verbindingen gelegd tussen bewoners, organisaties en ondernemers waar weer verder op geborduurd kan worden.” 

FEELFOOD en de toekomst


FEELFOOD is voor zowel de bewoners als de organisatoren en deelnemende partijen voor herhaling vatbaar. Monique: “ Dit is een meer jaren plan. Er waren ontzettend leuke acts en die verbindingen zijn gelegd. We weten binnen  EELT hoe we kunnen met elkaar werken en dat wij elkaar ook steunen in zo’n project. We dragen samen de lusten en de lasten van de organisatie van dit project. Er zijn zoveel verbindingen gelegd. We werken ook niet met organisaties of partijen maar zien de mensen daarachter en wij hopen dat de samenwerking met deze mensen ook de volgende keer weer iets kan brengen. Ook is het publiek dat nu geweest is nog niet een directe, totale afspiegeling van de wijk, maar dat heeft tijd nodig. Voor nu is de opbrengst in ieder geval boven verwachting geweest, en als we dit elk jaar uitvoeren kunnen we ons publiek uitbreiden door verschillende manieren van contactleggen en PR. Om zo’n project te organiseren moet je veel vertrouwen geven maar ook krijgen. Dat wederzijdse vertrouwen hebben we op kunnen bouwen en hopen dat we daar volgend jaar weer gebruik van kunnen maken, zo kunnen we er met z’n allen weer iets heel moois van maken.” 

Tekst: Shannon Odolphij, stagiaire Contour de Twern